Σκέψεις για πάγωμα του φετινού ΕΝΦΙΑ

Σκέψεις για πάγωμα του φετινού ΕΝΦΙΑ

Του Σπύρου Δημητρέλη

Πονοκέφαλος είναι για το υπουργείο Οικονομικών η μνημονιακή υποχρέωση για υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα είναι ευθυγραμμισμένες με τις εμπορικές αξίες στην κτηματαγορά. Ο λόγος; Οι διαφορές που θα προκύψουν στον φόρο λόγω των νέων αντικειμενικών θα πρέπει να «αδρανοποιηθούν» με παρεμβάσεις σε συντελεστές και κλιμάκια προκειμένου να μην υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στον φόρο που πληρώνουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι. Και όλα αυτά την ώρα που τα αποτελέσματα της φορολογικής πολιτικής θα πρέπει να περάσουν από τα… πρωτοσέλιδα στα μονόστηλα λόγω της εισόδου της χώρας στην τελευταία και εκλογική χρονιά της κυβερνητικής 4ετίας.

Από τις έως σήμερα πληροφορίες για την κατεύθυνση των αλλαγών που θα γίνουν στις τιμές ζώνης προκύπτει ότι θα υπάρξουν αυξήσεις των τιμών ζώνης κατά κύριο λόγο σε περιοχές που οι σημερινές τιμές ζώνης κινούνται στα επίπεδα των 600 έως 700 ευρώ ανά τετραγωνικό. Πρόκειται για τιμές ζώνης που απαντώνται σε χιλιάδες περιοχές της χώρας και κατά κύριο λόγο στις λεγόμενες «λαϊκές» περιοχές. Η αύξηση των τιμών ζώνης σε πολλές από αυτές τις περιοχές θα έχει σαν αποτέλεσμα ιδιοκτήτες κατοικιών να κληθούν να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ, έστω και μερικών δεκάδων ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δεσμευτεί δημόσια ότι οι όποιες επιβαρύνσεις προκύψουν θα ακυρωθούν με αλλαγές, όπως αναφέρθηκε, σε συντελεστές και κλιμάκια. Πρόκειται για μια εξίσωση όμως που θέλει χρόνο να για λυθεί με επιτυχία. Ο χρόνος, όμως, που απομένει μέχρι να εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν είναι πολύς. Οι νέες αντικειμενικές αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το νωρίτερο στα τέλη Απριλίου και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εκδοθούν τον ερχόμενο Αύγουστο. Ο χρόνος δεν θεωρείται επαρκής για να μελετηθούν λεπτομερώς οι επιπτώσεις που θα έχουν στον ΕΝΦΙΑ παρεμβάσεις σε συντελεστές και κλιμάκια και να αποφευχθούν γκάφες με επιβαρύνσεις που δεν θα έχουν προβλεφθεί.

Σε κάθε περίπτωση το μνημόνιο ορίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να φέρει σε επίπεδο βεβαίωσης το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ. Και ο πιο εύκολος, ανώδυνος πολιτικά και απλός τρόπος για να γίνει αυτό φέτος είναι να μην γίνει καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα και νομοθετικά είναι πολύ απλό να γίνει αυτό διότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται πάντα με βάση τις τιμές ζώνης που ισχύουν την Πρωτοχρονιά του φορολογικού έτους.

Πηγή: capital.gr

5/5 (1)

Αξιολογήστε

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Επάνω